Info Terkini :

Tiada Jalan Pintas Dalam PPBN - Khairy Jamaluddin

KUALA LUMPUR - Bukan mudah untuk melihat progam yang 'segar' membuahkan hasil dalam sekelip mata, apatah lagi jika ia baharu menjangkau usia dua bulan.

Justeru, Pelan Pembangunan Bola Sepak Negara (PPBN) yang bertujuan membangunkan semula bola sepak Malaysia memerlukan tempoh yang panjang bagi mencapai matlamatnya iaitu untuk memastikan sukan tersebut berada di kemuncak kegemilangan.

Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin (gambar) berkata, pelan itu dilaksanakan berlandaskan kajian yang menyeluruh dan pihaknya bersedia mengambil kira pandangan semua ‘pemegang taruh’ bola sepak tanah air demi kebaikan bersama.

"Hal membangunkan bola sepak negara dari akar umbi akan mengambil jangkamasa panjang untuk membuahkan hasil.

"Sudah pasti saya akan membincangkan perkara ini, kalau betul berlaku dalam mesyuarat Jawatankuasa Pembangunan Bola Sepak Negara (JPBN) yang seterusnya," katanya dalam satu kenya­taan akhabar di sini semalam.

Khairy mengulas berhubung ke­nyataan bekas pemain kebangsaan, Bakri Ibni yang mencadangkan kepadanya dan Pengarah Projek PPBN, Lim Teong Kim untuk memperhalusi semula modul bola sepak yang telah diterapkan kepada pemain.

Pelan pemba­ngunan yang dilancarkan merupakan fasa pertama yang tempohnya bermula dari sekarang hingga 2020 di mana pada akhir fasa itu, landskap program pembangunan dijangka berubah dengan penambahbaikan seperti penerapan falsafah atau DNA permainan bola sepak negara secara menyeluruh.

Sementara itu, Ketua jurulatih remaja negeri Terengganu merangkap Ketua Jurulatih PPBN, Mohd. Nor Bidin berkata, perubahan ke­tara buat masa ini sukar dilihat, namun menerusi analisisnya mendapati terdapat perkembangan yang menarik dapat dilihat.

"Perubahan tersebut ketara di peringkat bawah umur dan ia mula berkembang serta membuahkan hasil dengan beberapa sistem permainan, rentak penguasaan padang termasuk taktikal semakin baik.

"Kita telah melakukan suatu transaksi yang baharu di mana fasa lama ke arah yang lebih bermanfaat.

"Jangkamasa untuk melihat mereka benar-benar berkembang mungkin dalam tempoh setahun. Buat masa ini PPBN baharu sahaja dimulakan, memang sukar untuk kita menilai tahap perkembangan ini," katanya. - Sumber
Share this article :
Share this Article on :
PERINGATAN: SkuadPenyu.Blogspot.Com tidak bertanggungjawab terhadap komentar/pandangan yang diutarakan melalui laman sosial/weblog ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
Comments
0 Comments
 

web statistics
Sports ExactSeek: Relevant Web Search My Zimbio Top  blogs My Ping in TotalPing.com
© Copyright Skuad Bola Sepak Negeri Terengganu 2013 -2014 | Design by Hamba Allah.